Stappen gevel reinigen
In deze video leggen wij u de stappen uit van reinigen van uw gevels:
pluimers.nl
Investeer in het reinigen van uw gevels voor het behoud en uitstraling van uw woning of gebouw.
Onze adviseur komt geheel vrijblijvend bij u langs.
In deze video leggen wij u de stappen uit van reinigen van uw gevels:
Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvend adviesgesprek inplannen? U kunt ons telefonisch bereiken of een afspraak inplannen via de adviesgesprek-button.
Gevelreiniging is het proces van het schoonmaken van de muren aan de buitenkant van een woning of gebouw. Deze muren kunnen verontreinigd raken door vuil, aanslag, algen, mossen, schimmels, roet, verf of andere vervuiling. Door blootstelling aan weer, wind en luchtvervuiling kan een gevel na verloop van tijd vervuild raken.
Gevelreiniging is belangrijk voor zowel het behoud van de esthetiek van een woning als de bescherming van het metselwerk waaruit de gevel is opgebouwd. Het doel van gevelreiniging is om het uiterlijk van de gevels te verbeteren en ervoor te zorgen dat de woning beschermd blijft tegen vervuiling.
Het reinigen van gevels is het proces waarbij de buitenkant van een gebouw wordt schoongemaakt om vuil, aanslag, mos, algen, roet, verf of andere vervuiling te verwijderen. Gevels kunnen door de jaren heen vervuild raken door weersomstandigheden, luchtvervuiling en de natuurlijke groei van organismen zoals schimmels of mos.
Er zijn verschillende methoden voor gevelreiniging, afhankelijk van het type gevelmateriaal (baksteen, beton, natuursteen, metaal, etc.) en de aard van de vervuiling:
Gevelreiniging zorgt ervoor dat gebouwen er weer schoon en verzorgd uitzien en helpt vaak om de levensduur van de gevel te verlengen door vuil en schadelijke stoffen te verwijderen die de gevel kunnen aantasten. Om de gevelbehandeling compleet te maken, wordt er nadien altijd geïmpregneerd of gehydrofobeerd om de levensduur van de gevel verder te verlengen.
Hogedrukreiniging van een gevel is een techniek die wij toepassen waarbij water onder hoge druk wordt gebruikt om vuil en aanslag van de gevel te verwijderen. Deze methode is effectief voor het verwijderen van hardnekkige vervuiling zoals stof, vuil, mos, algen en roet. Het wordt vooral toegepast op stevige gevelmaterialen zoals baksteen, beton of tegels.
Water wordt met een hogedrukspuit op de gevel gespoten. De druk kan variëren, afhankelijk van de mate van vervuiling en het type materiaal van de gevel. De hoge waterdruk breekt vuil en aanslag los, waardoor het van de gevel wordt gespoeld. Soms worden reinigingsmiddelen gebruikt om het reinigingsproces te versterken, vooral als er sprake is van vet of andere moeilijk te verwijderen stoffen.
Naast een mooi gereinigde gevel is het belangrijk dat het voegwerk op orde is. Een mooi gevoegde gevel ziet er beter uit dan een gevel waar het voegwerk gescheurd, gebarsten of versleten is. Voegwerk heeft niet alleen een optische functie maar beschermt ook tegen weersinvloeden. Wanneer het voegwerk matig is, kan vocht in de stenen trekken en bij extreme situaties zelfs doorslaan naar de binnenmuur, wat kan leiden tot vochtschade aan de binnenzijde van de woning.
Door de gevel te reinigen, de voegen te herstellen en als laatste te hydrofoberen, wordt de gevel weersbestendig en zal de levensduur van de gevel verlengd worden. Het is belangrijk voor de kwaliteit van de gevels dat het voegwerk in orde is. Na verloop van tijd kunnen er scheuren en barsten ontstaan in de gevels en is het verstandig om de voegen te herstellen. De algemene levensduur van het voegwerk is gemiddeld genomen 30 tot 50 jaar, afhankelijk van de locatie en weersinvloeden van de woning.
Naast het reguliere onderhoud van de gevels is het belangrijk dat de spouwankers in goede conditie blijven. Tijdens inspecties in de spouwmuren wordt gekeken naar de kwaliteit van de huidige spouwankers. Bij Pluimers Isolatie hebben wij de mogelijkheid om de woning te voorzien van nieuwe renovatieankers.
Renovatieankers van Thorhelical zijn speciaal ontworpen metalen bevestigingssystemen die worden gebruikt bij bouw- en renovatieprojecten, vooral om structurele problemen op te lossen in gemetselde gebouwen. Deze ankers hebben een spiraalvormig ontwerp, wat ze sterk en flexibel maakt. Ze worden meestal gebruikt om scheuren in muren te herstellen, muren te stabiliseren of verschillende delen van een gebouw aan elkaar te verankeren zonder dat het nodig is om het bestaande metselwerk te demonteren.
Deze ankers worden vaak gebruikt in historische gebouwen, huizen en andere structuren waar het behoud van het oorspronkelijke metselwerk belangrijk is.
Het aanbrengen van Thorhelical renovatieankers gebeurt meestal in een aantal stappen en vereist specifiek gereedschap om de ankers op de juiste manier in het metselwerk te installeren. Hier is een overzicht van de gebruikelijke procedure:
In veel gevallen wordt een speciale mortel of epoxyhars in het geboorde gat geïnjecteerd om een sterkere verbinding tussen het anker en het metselwerk te creëren. Dit is vooral belangrijk als het metselwerk zelf broos of beschadigd is.
Deze stappen worden herhaald voor alle locaties waar de renovatieankers nodig zijn, afhankelijk van de grootte en ernst van de instabiliteit van het metselwerk.
Het installatieproces is snel en efficiënt, met minimale verstoring van het bestaande metselwerk. Hierdoor zijn Thorhelical renovatieankers bijzonder geschikt voor gebruik in historische of kwetsbare structuren waar behoud van het oorspronkelijke materiaal belangrijk is.
Bron: Thorhelical
Bij een na-geïsoleerde muur is regelmatig onderhoud belangrijk om de isolatie op lange termijn effectief te laten werken en om mogelijke problemen te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudspunten:
Isolatiedikte: Bij spouwmuurisolatie van meer dan 20 jaar geleden is het belangrijk te controleren of de isolatie nog overal voldoende aanwezig is. Soms kan isolatiemateriaal na verloop van tijd inzakken, wat voor warmteverlies en condensproblemen kan zorgen.
Wij adviseren om regelmatig onderhoud en inspecties rondom de woning uit te voeren. Dit helpt om de effectiviteit van de spouwmuurisolatie te behouden en energieverlies of grotere problemen te voorkomen.
Veel woningen zijn geschikt voor gevelreiniging, echter zijn er enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Het type gevelmateriaal, de staat van de gevel, en eventuele eerdere renovaties kunnen invloed hebben op mogelijke geschiktheid. Deze aspecten worden tijdens het bezoek aan uw woning bekeken.
Gevelreiniging kan voor een gemiddelde eengezinswoning enkele uren tot een volledige dag in beslag nemen.
Voor het reinigen dient de buitentemperatuur boven het vriespunt te liggen. Bij het aanbrengen van coatings en impregneren is het essentieel dat de ondergrond droog is.
Voorafgaand aan de reiniging beoordelen we of het voegwerk nog in goede staat verkeert. Bij een positieve beoordeling kan de gevel gereinigd worden zonder schade aan het voegwerk. Indien het voegwerk echter verweerd is, zullen wij adviseren eerst het voegwerk te vervangen alvorens te reinigen.
Onze adviseur komt geheel vrijblijvend bij u langs.
Ja, ik wil vrijblijvend advies!