Wat is ISDE?

De ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) is een overheidsinitiatief dat huiseigenaren ondersteunt bij het verduurzamen van hun woningen. Deze subsidie dekt een breed scala aan duurzaamheidsmaatregelen, waaronder isolatie van muren, daken, en vloeren, maar ook de installatie van warmtepompen, zonneboilers, en energiezuinig glas.

Veranderingen ISDE in 2024

In de afgelopen jaren zijn er enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd in de ISDE-subsidieregeling. Voorheen was het noodzakelijk om twee duurzaamheidsmaatregelen te nemen om in aanmerking te komen voor subsidie. Echter, vanaf 2023 is slechts één maatregel al voldoende om aanspraak te maken op subsidie. Het subsidiepercentage ligt wel lager bij één maatregel, namelijk rond de 15% van de kosten, vergeleken met 30% wanneer er twee maatregelen genomen worden.

Hoe vraagt u de subsidie aan

Na afronding van de duurzaamheidsmaatregelen heeft u 24 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U heeft daarvoor een factuur nodig als bewijs van de uitgevoerde maatregelen, inclusief specifieke details zoals het geïsoleerde oppervlak. Daarnaast dient u foto’s van de uitvoering toe te voegen, waarop het huisnummer duidelijk zichtbaar is, en een bewijs van betaling.

Lees hier het stappenplan voor het aanvragen van de ISDE Subsidie 2024.

Pluimers helpt u bij de subsidie aanvraag

In de afgelopen jaren zijn er enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd in de ISDE-subsidieregeling. Voorheen was het noodzakelijk Indien u hulp nodig heeft bij het aanvragen van de subsidie, kan Pluimers Isolatie u ondersteunen. Onze experts kunnen u begeleiden door het aanvraagproces. Het is alleen belangrijk dat u een foto maakt van de uitvoering. Bovendien kunt u bij ons een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen om uw isolatiemogelijkheden te verkennen.

 
 

 

Bekijk hieronder alle subsidiebedragen 2024 per isolatiemaatregel

Als u in aanmerking komt voor ISDE-subsidie, is het subsidiebedrag dat u ontvangt afhankelijk van het type maatregel, het aantal maatregelen dat u heeft laten uitvoeren én het soort isolatiemateriaal dat er gebruikt wordt. U kunt namelijk extra subsidie krijgen als u kiest voor biobased isolatiematerialen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende isolatiemaatregelen en de bijbehorende subsidiebedragen. Voor de aanvullende voorwaarden kunt u de website van RVO raadplegen.

 

Bij Pluimers Isolatie geloven we in een duurzame toekomst en streven we ernaar om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Wilt u meer weten over ISDE-subsidie en hoe u uw huis kunt verduurzamen? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor meer informatie.

 

Lees alles over subsidie op de website van het RVO

Veelgestelde vragen

1. Kan ik subsidie krijgen voor het uitvoeren van 1 maatregel?

Vanaf 2023 is het voor u als eigenaar-bewoner ook mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen als u vanaf 2 april 2022 één isolatiemaatregel gerealiseerd heeft. In dat geval krijgt u tot ca. 15%* van de kosten als subsidie terug, mits uw aanvraag voldoet aan de verder geldende voorwaarden.

Combineert u een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting? Dan krijgt u net als nu tot ca. 30%* van de totale kosten als subsidie terug. Het loont nu dus al de moeite om te checken wat u nog kunt doen en of u kiest voor één of meerdere verbeteringen aan uw huis.

*De genoemde percentages zijn indicatief en kunnen variëren.

2. Welke maatregelen komen in aanmerking in de ISDE?

De ISDE subsidie regeling geldt voor dakisolatie, gevelisolatie, glasisolatie, spouwmuurisolatie en vloer/bodemisolatie. Ook is het in 2022 nog steeds toegestaan om 1 isolatiemaatregel te combineren met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Samen vormt dit het minimum van 2 maatregelen.

3. Hoe lang duurt het voordat ik antwoord krijg op mijn subsidieaanvraag?

De minister heeft 13 weken de tijd om het proces van ‘Aanvragen’ tot en met ‘Vaststellen’ te doorlopen. Bij vragen benaderen wij u voor aanvullende gegevens.

Vrijblijvend isolatie advies?

Onze adviseur komt geheel vrijblijvend bij u langs.

Ja, ik wil vrijblijvend advies