pluimers.nl

Vloerisolatie: video

In deze video leggen wij u de stappen uit van vloerisolatie:

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvend adviesgesprek inplannen? U kunt ons telefonisch bereiken of een afspraak inplannen via de adviesgesprek-button.

Wat is vloerisolatie

Vloerisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloer van een woning om warmteverliezen te beperken en de energie-efficiëntie te verbeteren. Dit kan helpen om de binnentemperatuur stabieler te houden, waardoor minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Vloerisolatie vermindert ook tocht en kan bijdragen aan een comfortabeler leefklimaat in de woning. Er zijn verschillende manieren om vloerisolatie toe te passen, afhankelijk van het type vloer en de toegankelijkheid van de ruimte eronder, zoals isolatie van de kruipruimte of het plaatsen van isolatiemateriaal bovenop een bestaande vloer.

Voordelen van vloerisolatie

Er zijn veel voordelen van het isoleren van de vloer. Vloerisolatie vermindert warmteverlies via de vloer, waardoor er minder energie nodig is om een woning te verwarmen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van de energiekosten. Een goed geïsoleerde vloer voelt warmer aan, wat in de winter goed merkbaar is. Het voorkomt ook koude luchtstromen of tocht die via de vloer naar binnen kunnen komen. Doordat vloerisolatie het energieverbruik vermindert, draagt het bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot, wat gunstig is voor het milieu. In kruipruimtes kan isolatie helpen om vochtophoping tegen te gaan, wat schimmelvorming en houtrot kan voorkomen. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving. Door de energiebesparing verdient vloerisolatie zichzelf meestal terug, afhankelijk van de grootte van de woning en het type isolatie.

Verschillende soorten vloerisolatie

Er zijn verschillende soorten vloerisolatie beschikbaar, afhankelijk van de situatie van de vloer en de ruimte eronder. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Kosten voor vloerisolatie

Er zijn verschillende soorten vloerisolatie beschikbaar, afhankelijk van de situatie van de vloer en de ruimte eronder. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Bij kruipruimte-isolatie hangt de prijs sterk af van het gebruikte materiaal en de bereikbaarheid van de kruipruimte. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €35 en €60 per m². Meestal zijn de kosten voor de arbeid inbegrepen in de bovengenoemde prijzen, maar in sommige gevallen kunnen extra kosten in rekening worden gebracht voor moeilijk toegankelijke kruipruimtes of bijzondere situaties. In sommige gemeenten of regio’s zijn er subsidies beschikbaar voor woningisolatie, waardoor de uiteindelijke kosten lager uitvallen.

Subsidies voor vloerisolatie

Voor vloerisolatie zijn er diverse subsidies en regelingen in Nederland beschikbaar die de kosten kunnen verlagen. Er zijn subsidies op nationaal niveau welke worden aangeboden door de overheid. Er zijn ook lokale regelingen via gemeenten en provincies. Pluimers Isolatie kan u voorzien van de benodigde informatie hieromtrent.

  • ISDE – Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
    De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is de belangrijkste nationale subsidie voor het verduurzamen van bestaande woningen, waaronder vloerisolatie.
  • Lokale subsidies via gemeente of provincie
    Naast de landelijke ISDE-subsidie bieden sommige gemeenten en provincies ook hun eigen subsidies voor woningisolatie, inclusief vloerisolatie. De voorwaarden, vergoedingen en beschikbaarheid van deze subsidies kunnen sterk variëren.

De voordelen van PUR vloerisolatie

PUR vloerisolatie is een vorm van isolatie waarbij polyurethaanschuim (PUR) wordt gebruikt om de vloer te isoleren van bestaande woningen. Dit schuim wordt in vloeibare vorm op de onderkant van de vloer gespoten, waar het uitzet en een stevige, naadloze isolatielaag vormt.
PUR (mits geslotencellig) is populair vanwege de uitstekende isolatiewaarde en het vermogen om moeilijk bereikbare plekken te vullen.
 
Het isolatiemateriaal wordt met een spuitpistool in vloeibare vorm op de onderzijde van de vloer gespoten. Zodra het schuim in contact komt met de vloer, zet het uit en hardt het uit tot een solide isolatielaag. Hierdoor ontstaat er een naadloze isolatie. Het schuim vult alle kieren en gaten, waardoor een lucht- en waterdichte isolatielaag ontstaat. Het aanbrengen van PUR-schuim is relatief snel; een gemiddelde woning kan binnen één dag geïsoleerd worden.
 
PUR vloerisolatie (mits geslotencellig) is geschikt voor zowel betonnen vloeren als houten vloeren, en kan worden toegepast in kruipruimtes of direct onder vloeren die toegang bieden. Het is een populaire keuze voor zowel renovaties als nieuwbouw, vanwege de combinatie van isolatievermogen en gebruiksgemak.
 
Geslotencellig PUR-schuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde, wat betekent dat het effectief warmte vasthoudt en koude buiten houdt. Dit resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.

  • Naadloze toepassing: Doordat het schuim uitzet en alle gaten en kieren vult, biedt het een naadloze isolatie, zonder koudebruggen (plekken waar warmte kan ontsnappen).
  • Dun materiaal: Omdat Geslotencellig PUR een hoge isolatiewaarde heeft, is een relatief dunne laag voldoende om een goede isolatie te bereiken. Dit is handig in situaties waar weinig ruimte is.
  • Waterbestendig: Geslotencellig PUR-schuim is waterafstotend en vermindert de kans op vochtproblemen in de kruipruimte.
  • Snel aangebracht: Het aanbrengen van PUR gaat snel, waardoor het minder arbeidsintensief en daardoor vaak kostenefficiënter is.

Nadelen van PUR vloerisolatie

  • Kosten: PUR is over het algemeen iets duurder dan andere isolatiematerialen, zoals glaswol of EPS-platen. Daar staat tegenover dat geslotencellig pur zo goed isoleert dat het meer energie bespaart en daardoor op langere termijn een verstandige investering is.
  • Milieu-impact: De productie van PUR-schuim heeft een hogere CO2-uitstoot dan sommige andere isolatiematerialen. Uiteraard is Pur, gezien de gehele levenscyclus en de daarbij behorende energiebesparing en CO2-reductie, een verstandige maatregel omwille van het milieu.

Er bestaan ook extra varianten van PUR. Bij Pluimers Isolatie hebben we namelijk de mogelijkheid om PUR-schuim aan te bieden wat gedeeltelijk biobased PUR is.

Verschil tussen PUR vloerisolatie en bodemisolatie

Het belangrijkste verschil tussen vloerisolatie met PUR en bodemisolatie is de plek waar het isolatiemateriaal wordt aangebracht en het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. Beide methoden zijn bedoeld om warmteverlies via de vloer te verminderen, maar ze werken op verschillende manieren en zijn geschikt voor verschillende situaties.
 
Vloerisolatie met PUR wordt direct tegen de onderkant van de vloer aangebracht, meestal in kruipruimtes. Het polyurethaanschuim wordt in vloeibare vorm op de onderkant van de vloer gespoten, waar het uitzet en een stevige isolatielaag vormt. Het schuim vult alle gaten en kieren en vormt een naadloze isolatielaag, wat koudebruggen voorkomt. Omdat het direct tegen de vloer zit, voorkomt het effectief warmteverlies door de vloer zelf. PUR vloerisolatie is geschikt voor woningen met een kruipruimte en kan worden toegepast op zowel betonnen als houten vloeren.
 
Bodemisolatie wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht, dus niet direct tegen de vloer. Het isolatiemateriaal wordt over de grond van de kruipruimte verspreid, vaak met behulp van korrels/parels.

PUR vloerisolatie tegen houten vloeren

PUR-vloerisolatie kan zowel worden toegepast bij houten vloeren als bij betonvloeren van bestaande woningen, maar de werkwijze en effecten verschillen enigszins per type vloer. Bij houten vloeren wordt PUR-schuim aan de onderkant van de vloer gespoten, waarbij het zich uitzet en een stevige isolatielaag vormt die ook kieren en gaten afdicht. Houten vloeren hebben vaak kleine openingen tussen de planken of balken. Het PUR-schuim vult deze naden en zorgt voor een naadloze isolatie, wat warmteverlies en tocht voorkomt. Wel is het belangrijk dat de vloer aan de bovenzijde dicht zit zodat het isolatiemateriaal kan uitharden tegen de onderzijde van de vloer. Onze adviseurs komen ter plekke bekijken of uw vloer geschikt is voor isolatie.
 
Houten vloeren kunnen gevoelig zijn voor vocht, vooral als er een kruipruimte onder zit. Geslotencellig PUR-schuim is waterafstotend, waardoor vochtproblemen in de kruipruimte kunnen worden verminderd.
 
Omdat PUR een hoge isolatiewaarde heeft, wordt met een dunne laag al een uitstekende isolatie bereikt, wat comfortabel is bij houten vloeren. Dit omdat je vaak niet te veel gewicht of dikte wilt toevoegen.
 
Houten vloeren hebben ventilatie nodig om te voorkomen dat er vochtproblemen of houtrot ontstaat. Als de kruipruimte slecht geventileerd is, moet ervoor worden gezorgd dat de ventilatie behouden blijft nadat de PUR-schuimlaag is aangebracht.
 
Voordat de isolatie wordt aangebracht, is het belangrijk om te controleren of de houten vloer in goede staat is, onze adviseurs controleren deze kruipruimtes op ventilatie, vocht en toegankelijkheid.

PUR vloerisolatie tegen betonvloeren

Bij betonvloeren wordt het PUR-schuim ook aan de onderkant van de vloer gespoten, vooral bij woningen met een kruipruimte. Omdat beton vaak minder kieren en gaten heeft dan hout, is de isolatielaag meer gericht op het voorkomen van warmteverlies door de constructie.
 
Betonvloeren geleiden warmte goed, wat betekent dat zonder isolatie veel warmte verloren gaat. Het aanbrengen van een laag PUR-schuim aan de onderkant voorkomt dit warmteverlies effectief. Net als bij houten vloeren biedt PUR voor beton een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen, waardoor de warmte binnen blijft. Doordat er een naadloze isolatielaag is, voorkomt het PUR-schuim tevens dat koude lucht of vocht vanuit de kruipruimte de vloer binnendringt, wat het comfort in huis verhoogt.
 
Omdat betonvloeren vaak zwaarder zijn en minder flexibel, moet de juiste dikte van het PUR-schuim worden gekozen om ervoor te zorgen dat de isolatiewaarde optimaal is zonder structurele problemen. Bij betonnen vloeren zijn vanwege de verschillende constructies de oppervlakten vaak groter. Onze adviseurs zullen de toegankelijkheid, type vloeren en het vocht in de kruipruimte controleren.

Vloerverwarming in combinatie met PUR isolatie

Het isoleren van een vloer met vloerverwarming is een zeer effectieve manier om zowel energie-efficiëntie als comfort in een woning te optimaliseren. Deze combinatie zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming beter wordt vastgehouden en gelijkmatig door de vloer wordt verspreid, terwijl energieverlies naar beneden wordt beperkt.
 
Het vloerverwarmingssyteem werkt door warm water of elektriciteit door leidingen of kabels in de vloer te laten stromen, waardoor de vloer opwarmt en de warmte naar boven uitstraalt. Dit zorgt voor een comfortabele en gelijkmatige temperatuur in de ruimte. PUR-isolatie (polyurethaanschuim) wordt direct onder de vloer gespoten en vormt een naadloze isolatielaag. Dit voorkomt warmteverlies via de onderkant van de vloer en houdt de warmte van de vloerverwarming binnen de woning.
 
Zonder goede isolatie kan een aanzienlijk deel van de warmte van de vloerverwarming verloren gaan naar beneden in verband met stralingswarmte, vooral als er een kruipruimte onder de vloer is. PUR-schuim zorgt voor een lucht- en vochtwerende isolatielaag die voorkomt dat warmte ontsnapt en er minder warmte verliezen zijn. Doordat de warmte beter wordt vastgehouden in de woning, hoeft de vloerverwarming minder hard te werken om de ruimte op temperatuur te houden. Dit leidt tot lagere energiekosten. Een groot voordeel van PUR-isolatie is dat je met een relatief dunne isolatielaag een hoge isolatiewaarde kunt bereiken. Dit betekent dat de vloer niet veel dikker hoeft te worden. Dit kan ook handig zijn bij renovaties waar de opbouwhoogte beperkt is. Bovendien blijft de ruimte in de kruipruimte nagenoeg hetzelfde waardoor toekomstige werkzaamheden in een kruipruimte ook kunnen plaatsvinden.

Vloerisolatie door middel van PUR-isolatie en de gezondheid

Het gebruik van PUR (polyurethaan) vloerisolatie roept soms zorgen op over mogelijke gezondheidsrisico’s, met name tijdens en kort na de installatie.
Al met al kan PUR-vloerisolatie veilig worden toegepast. Daarom is het ook belangrijk om te kiezen voor een gecertificeerde ervaren partij zodat u volledig ontzorgd wordt.
Voor al uw vragen omtrent pur verwijzen wij u graag naar het kennisplatform gespoten purschuim.

Waarom PUR vloerisolatie onze voorkeur geniet boven glaswol in de kruipruimte

Het grootste nadeel van het gebruik van glaswol in de kruipruimte voor vloerisolatie is dat glaswol gevoelig kan zijn voor vocht. Dit kan leiden tot een aantal problemen die de effectiviteit en duurzaamheid van de isolatie negatief beïnvloeden.
 
Glaswol kan mogelijk vocht opnemen uit de grond van de kruipruimte, vooral als de kruipruimte vochtig is of onvoldoende geventileerd wordt. Zodra glaswol nat wordt, kan het een groot deel van zijn isolerende eigenschappen verliezen. Het materiaal kan zakken, wordt vervolgens zwaarder en kan gaan schimmelen, wat de isolatiewaarde sterk vermindert. Vochtige glaswol kan leiden tot schimmelgroei, wat schadelijk kan zijn voor de luchtkwaliteit in de woning.
 
Ook kan het vocht zich naar houten delen van de vloer verspreiden, wat het risico op houtrot verhoogt. Glaswol moet goed worden vastgezet aan de onderkant van de vloer, omdat het materiaal vrij licht is. Als het onvoldoende vastzit, kan het na verloop van tijd gaan verzakken, vooral als het vochtig wordt. Hierdoor ontstaan er luchtstromen en koudebruggen, waardoor de isolatie minder effectief is. In vochtige kruipruimtes heeft glaswol een kortere levensduur vergeleken met andere isolatiematerialen zoals PUR-vloerisolatie. Dit kan betekenen dat de isolatie na enkele jaren vervangen moet worden en dat eventueel de vloer hersteld moet worden.

Is er een extra duurzaam alternatief voor PUR vloerisolatie?

PUre Solutions biobased PUR-isolatie is een extra duurzaam alternatief voor traditionele polyurethaan (PUR)-isolatie. Het wordt gemaakt door gedeeltelijk gebruik te maken van biobased grondstoffen in plaats van volledig op fossiele brandstoffen gebaseerde chemicaliën. Biobased isolatiematerialen worden geproduceerd uit natuurlijke, hernieuwbare bronnen zoals plantaardige oliën.
 
HR BioBased Spray maakt gebruik van biobased isolatieschuim, wat resulteert in een lagere milieu-impact vergeleken met traditionele isolatiematerialen. Door te kiezen voor HR BioBased Spray draagt u bij aan het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Onze specialisten brengen HR BioBased Spray aan met een spuittechnologie, waarbij isolatieschuim direct onder de vloer wordt aangebracht. Het resultaat is een naadloze isolatielaag die zich aanpast aan elke ruimte en optimale warmte-isolatie biedt. Het is verstandig om de verwerking van Pur-isolatie uit te laten voeren door een professioneel Isolatiebedrijf.
 
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek. Investeer in uw comfort en een duurzamere toekomst met HR BioBased Pur van Pluimers Isolatie.

Disclaimer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 september 2024. We doen ons uiterste best om de informatie actueel en correct te houden. Mocht je toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons gerust weten. Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

vloerisolatie

Veelgestelde vragen

1. Wat is vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt de vloer aan de onderzijde van de begane grond geïsoleerd met purschuim. De isolatie wordt aangebracht via de kruipruimte

2. Is mijn huis geschikt voor vloerisolatie?

Voor vloerisolatie door middel van Purschuim moet de kruipruimte minimaal 50cm hoog zijn. Om vloerisolatie met parels toe te passen is een kruipruimte hoogte van 35cm voldoende.

3. Welke materialen zijn geschikt voor vloerisolatie?

Zoals eerder vermeld is Purschuim (HR-IsoSpray HFO) het meest geschikt voor vloerisolatie. Purschuim wordt in vloeibare vorm aangebracht. Zo vormt het zich perfect naar de ondergrond, ongeacht hoe die er uitziet. En dat is uniek. Want met isolatieplaten is het erg lastig om een gebogen of ruwe vloer naadloos te isoleren. Met purschuim kan dat wel. Deze twee producteigenschappen (hoge isolatiewaarden en naadloosheid) zorgen ervoor dat purschuim bij vloerisolatie in veel gevallen het beste product is. Is uw kruipruimte lager dan 50cm dan kunnen wij de vloer isoleren met parels (HR-IsoPearl BI).

4. Wat is de werkwijze van vloerisolatie?

Bij vloerisolatie brengen wij het purschuim tegen de onderzijde van de vloer aan. Hiervoor gebruiken wij een spuitpistool waarbij aan de twee componenten een blaasmiddel wordt toegevoegd. Na aanbrengen wordt het uit tot een goed isolerend en stevig schuim. Het purschuim wordt in meerdere lagen over elkaar heen aangebracht. Om koudebruggen te voorkomen worden, in alle gevallen, ook de funderingsranden geïsoleerd.

5. Hoe lang duurt het aanbrengen van vloerisolatie?

Normaal gesproken zijn de isolatiewerkzaamheden binnen een dag afgerond en kunt u daarna direct profiteren van de vele voordelen.

6. Hoeveel kan ik besparen met vloerisolatie?

Volgens de cijfers van Milieu Centraal kunt u met vloerisolatie tot wel €360 per jaar besparen op uw energierekening.

7. Kan ik subsidie ontvangen op vloerisolatie?

Jazeker! Bij minimaal 2 isolatiemaatregelen ontvangt u subsidie. Dus ook op vloerisolatie. Vanaf 2022 kunt u maar liefst €11,- subsidie per vierkante meter ontvangen*.

8. Wat kost vloerisolatie?

De kosten, voor het isoleren van de onderzijde van de vloer, zijn afhankelijk van: het aantal vierkante meters, de te behalen isolatiewaarde en de dikte van de isolatielaag. Om een goede prijsindicatie te geven komen wij gratis en geheel vrijblijvend bij u langs. Tijdens dit bezoek bepalen we of de woning geschikt is voor isolatie. Na afloop geeft onze adviseur persoonlijk advies over de mogelijkheden, het isolatiemateriaal en schrijft een vrijblijvende offerte uit. Vraag direct een adviesgesprek aan >

9. Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?

Vloerisolatie verdient u, afhankelijk van het type woning, soort isolatie en isolatiedikte, in enkele jaren terug. Een verantwoorde investering waar geen spaarrekening tegenop kan.

Meer diensten van Pluimers Isolatie

Is uw woning niet geschikt voor vloerisolatie dan is bodemisolatie een goed alternatief. Onze adviseurs komen gratis en vrijblijvend bij u langs om te bekijken welke vorm van isolatie geschikt is voor uw woning. Klik op onderstaande button en lees alles over bodemisolatie.

Materialen

Bekijk welke materialen geschikt zijn voor vloerisolatie

Vrijblijvend isolatie advies?

Onze adviseur komt geheel vrijblijvend bij u langs.

Ja, ik wil vrijblijvend advies!