Tips voor ventileren

Kiezen voor Pluimers is kiezen voor de beste kwaliteit. We willen u graag helpen door alvast een praktisch advies te geven over ventileren. Isolatie staat namelijk niet op zichzelf. Om het leefmilieu goed te houden dient de ventilatie niet gestopt te worden als uw woning eenmaal door ons geïsoleerd is.

Waarom ventileren?
Goed ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond is. Daarnaast blijft de woning
droger en wordt vochtophoping en schimmelvorming voorkomen. Om niet overbodig veel energie te gebruiken, moet dit echter verstandig gebeuren. Ventileren is nodig om mens en dier van voldoende zuurstof te voorzien. Ook verbrandingstoestellen (kachel, geiser, gasfornuis) hebben voldoende zuurstof nodig voor een volledige verbranding (koolmonoxidevergiftiging). Ventilatie is bovendien nodig om vervuilde lucht af te voeren. Binnenlucht wordt voortdurend vervuild door allerlei luchtjes, verbrandingsgassen, rook, stof, enz. Ook ontstaat in de woning veel woonvocht (koken, douchen, wassen enz.) Dat vocht moet afgevoerd worden door ventilatie. Vochtige lucht verwarmen kost bovendien extra energie.

Hoeveel ventileren?
Als richtlijn geldt dat er per persoon minimaal 25 m3 lucht per uur ververst moet worden indien er geen bijzondere vervuilingsbronnen zijn (zoals roken). Dit betekent dat in een gemiddelde woonkamer waar twee personen aanwezig zijn, de lucht ieder uur volledig ververst moet worden. Normaliter beschikt uw woning over voldoende ventilatiemogelijkheden. Indien u deze correct inzet kan de vereiste norm prima gehaald worden.

Hoe te ventileren?
U moet in principe alle vertrekken ventileren waar mensen (of dieren) aanwezig zijn óf waar veel vocht wordt geproduceerd (keuken, badkamer). Bij ventilatievoorzieningen moet u denken aan alle middelen om lucht te verversen. Dat kunnen zijn: ramen die open kunnen, roosters, ventilatiekanalen en ventilatoren. Voor meer informatie kijk op de website van de woonbond.

 

Bekijk de video hieronder voor nóg meer informatie

We beschrijven hier de minimale voorzieningen voor een optimale ventilatie

Woonkamer toevoer en afvoer:
Toevoer: U heeft minstens één ventilatierooster van 1m1 lang of één klepraam met meer dan 3 standen (inbraakveilig). Afvoer: de binnendeur voorzien van een rooster en/of een kier/spleet aan de onderzijde van minimaal 1 cm. Of u heeft een klepraam dan wel rooster waardoor dwarsventilatie (ventilatie waarbij lucht aan de ene kant binnenkomt en aan de andere kant er weer uit gaat) mogelijk is. Bij een open keuken is de afvoer van de keuken ook meteen de afvoer van de kamer (zie keuken).

Keuken toevoer en afvoer:
Toevoer: idem aan woonkamer. Afvoer: u heeft een natuurlijk ventilatiekanaal welke goed trekt en de doorstroming wordt niet belemmerd door een rooster. Of u heeft een mechanische afzuiging (afzuig/ wasemkap). Let op! alleen voldoende bij regelmatig onderhoud en schoonmaak.

Slaapkamer toevoer en afvoer:
U heeft een ventilatierooster tussen 0,7m1 en 1m1 lang, of een klepraam dan wel kier/spleet van minimaal 1 cm onder binnendeur.

Badkamer toevoer en afvoer:
Toevoer: voldoende toevoer via kier/spleet onder de binnendeur. Afvoer: u heeft minimaal een natuurlijk ventilatiekanaal dat goed afzuigt doordat de uitmonding voldoende hoog op het dak geplaatst is. Mechanische ventilatie is echter beter. Let wel dat er voldoende toevoer via kier/spleet binnendeur mogelijk is!