Tip 1 | Vervang lampen voor LED

De eerste tip is direct een belangrijke om het stroomverbruik te verminderen. Zo’n 14% van het stroomverbruik in een huishouden gaat op aan verlichting. Vervang daarom gloei en halogeenlampen voor LED lampen. Deze lampen zijn ongeveer 90% zuiniger en gaan zo’n 9 keer langer mee dan een gloeilamp. Let bij aanschaf op het energielabel, de meest zuinige LED lampen hebben A++.

Tip 2 | Korter douchen

Met 1 minuut korter douchen zal je zo’n 5 liter water besparen. Als je elke dag doucht komt dat neer op een besparing van 1825 liter per jaar per persoon! Hierdoor bespaar je energie en help je ook nog eens het milieu, doordat er minder water gereinigd hoeft te worden! Moeite met een korte douche? Gebruik een timer en zet deze op maximaal 5 minuten. Ook kan je gebruik maken van een waterbesparende douchekop die veel minder water verbruikt dan een normale douchekop. Ook zal je hierdoor minder gas verbruiken doordat er minder verwarmd hoeft te worden.

Tip 3 | Wassen en drogen

Wasmachines en drogers zijn grootverbruikers in het huishouden. Je zal de meeste besparing zien bij aanschaf van een energielabel A+++ wasmachine en/of een wasdroger met energielabel A++ . Maar ook met jouw huidige wasmachine en droger kan al veel bespaard worden. Was bijvoorbeeld op 30 graden, hierdoor verbruik je veel minder energie. Was en droog alleen als de machine helemaal vol zit. Met halve wasjes gebruik je 2 keer zoveel water en energie als 1 keer een volle trommel.

Tip 4 | Koelen en vriezen

Een koelkast en vriezer draaien natuurlijk 24/7 en gebruiken daarom constant elektriciteit. Maar met deze tips kan je toch zorgen voor minder stroomverbruik. Ook hier geldt dat een koelkast met energielabel A++ de meeste besparing oplevert maar deze tips kan je direct toepassen op je huidige koelkast en vriezer. Ontdooi bijvoorbeeld regelmatig de vriezer, zonder ijsresten verbruikt dit apparaat veel minder stroom. Ook kan je het deurrubber regelmatig schoonmaken, zo voorkom je onnodig energieverbruik doordat de deur niet goed sluit. Vul de koelkast maximaal, een lege koelkast moet veel harder werken om te koelen.

Tip 5 | Verwarming

De verwarming verbruikt veel energie en warm water. Met deze tips kan je veel besparen. De eerste en de belangrijkste, zet de verwarming lager. Door bijvoorbeeld de verwarming 1 graad lager te zetten kan je tot zo’n €80,- per jaar besparen. Warm jezelf in plaats daarvan op met een lekker warme deken, dit is ook nog eens gezellig om ’s avonds onder te zitten. Verwarm ook alleen de kamer waar je bent. Het verwarmen van slaapkamers is niet nodig en voor de gezondheid is het beter als deze kamer koeler is. Vloerverwarming in de badkamer? Deze hoeft niet de hele dag aan te staan.

Stay tuned voor de volgende 5 energie bespaartips!

Vrijblijvend isolatie advies?

Onze adviseur komt geheel vrijblijvend bij u langs.

Ja, ik wil vrijblijvend advies