Tip 1 | Energieverbruik bijhouden

‘There’s an app for that.’ Tegenwoordig kan je alles bijhouden, dus ook je energieverbruik. Hoeveel verbruik ik eigenlijk? En hoe kan ik dat verminderen? Op je jaarrekening kan je zien hoeveel gas en stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. Vergelijk het verbruik eens met vorig jaar. Zo kan je direct zien of het is gestegen of gedaald. Hier zijn verschillende apps voor beschikbaar. Ook kan je jouw energieverbruik vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bij een tussenwoning ligt het gemiddelde gasverbruik op zo’n 1450 m3 per jaar. Het stroomverbruik is afhankelijk van het aantal personen in een huishouden, bij 4 personen is dit 4750 kWh per jaar. Als je weet wat je verbruikt kan je kijken waar besparing mogelijk is. Lees snel verder voor meer handige tips.

Tip 2 | Besparen bij het koken

Met het koken kan je veel energie besparen. Gebruik bijvoorbeeld niet meer water dan nodig. Hoe meer water je aan de kook brengt des te meer energie het kost. Ook is het aan te raden het deksel op de pan te houden zodat er meer warmte bewaard blijft. Alle bereidingen in kokend water kunnen met de deksel op de pan worden bereidt. Kook je elektrisch? Dan is het goedkoper om water aan de kook te brengen met een waterkoker. Als je op gas kookt is dit niet goedkoper. Klaar met koken? Zet de afzuigkap uit! Een afzuigkap neemt geurtjes weg maar ook warmte. Laat de afzuigkap dus niet onnodig lang aanstaan.

Tip 3 | Bespaar op het stroomverbruik van je TV

Staat bij jou de hele dag de TV aan om te streamen op Spotify, Netflix of om te gamen? Met deze handig tips kan je met kleine veranderingen al veel besparen op jouw stroomverbruik. Schakel bijvoorbeeld de eco-stand op je TV in, hiermee kan je tot wel 20% stroomverbruik besparen. De TV schakelt dan sneller uit bij inactiviteit. Tijdens het streamen van Spotify kan je indien mogelijk de TV op slaapstand zetten, zo gebruik je minder stroom. Of stream via een bluetooth speaker, zo staat de TV niet onnodig energie te verspillen. Een meer kostbare tip is een TV aanschaffen met energielabel A++. Dit kan wel 50% stroomverbruik schelen t.o.v. een plasma TV. Overtuigd van deze besparing, koop dan je TV niet te groot. Met een schermgrote van 55 inch is de ideale kijkafstand zo’n 4 meter. Een kleiner formaat levert een gemiddelde besparing van 15% stroomverbruik op.

Tip 4 | Ga slim om met opladers

Hoeveel opladers heb je in alle stopcontacten zitten? Vaak zijn het er ongemerkt erg veel die onnodig stroom verbruiken. Je kan het beste apparaten die opgeladen zijn zo snel mogelijk verwijderen uit het oplaadpunt. Als de opladers niet in gebruik zijn maar wel in het stopcontact zitten gebruiken ze alsnog stroom, dit wordt sluipverbruik genoemd. Door bijvoorbeeld telefoonopladers uit het stopcontact te halen als deze niet in gebruik zijn is er minder sluipverbruik. Gelukkig hebben moderne opladers hier minder last van dan oudere exemplaren. Een handige oplossing om sluipverbruik te verminderen is een stekkerdoos met een schakelaar. In 1 klik zet je alle aangesloten apparaten of opladers uit. Zo’n stekkerdoos is al te koop vanaf een paar euro.

Tip 5 | Tocht in huis? Je kan veel besparen!

Wist je dat tocht voor veel extra energieverbruik zorgt? Tocht kan overal vandaan komen: door de brievenbus, langs het kruipluik of onder de deur door. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in huis dicht door middel van tochtstrips of kit. Deze producten kan je vinden in de bouwmarkt. Je kan hiermee tot wel €60,- per jaar besparen. Als je huis veel naden of kieren heeft stroomt er koude lucht van buiten naar binnen en warme lucht naar buiten. Als al deze naden en kieren dicht zijn kan de thermostaat omlaag en begint het besparen. Doordat het warmer aanvoelt kan de thermostaat een graadje lager waardoor de totale besparing op zo’n €170,- per jaar neerkomt.

Vrijblijvend isolatie advies?

Onze adviseur komt geheel vrijblijvend bij u langs.

Ja, ik wil vrijblijvend advies