Gashouder van het gas en klaar voor volgende generaties

Het iconische rijksmonument de Gashouder draait vanaf november waar mogelijk op zelf opgewekte energie. Sinds juni is deze blikvanger van het Amsterdamse Cultuurdorp Westergas volledig van het gas af. Er worden grote stappen gemaakt op het gebied van verduurzaming, waardoor de Gashouder als een van de eerste evenementenlocaties in Nederland op energiegebied in principe zelfvoorzienend zal zijn, een eerste grote stap in de richting van de duurzame ontwikkeling van het Westergasterrein. Aan die verduurzaming heeft Pluimers meegewerkt door de gevels te isoleren.

Het gebouw

Met zijn kenmerkende ronde vorm en 2500 vierkante meter aan oppervlakte, is de Gashouder al ruim een kwart eeuw een geliefde multifunctionele evenementenlocatie in Amsterdam. Tijdens deze renovatie is er bijvoorbeeld een klimaatinstallatie geplaatst welke binnen een uur het klimaat kan aanpassen aan de wensen van de evenementenorganisatie van die dag en ventileert het nieuwe ventilatiesysteem de zaal met 100% verse buitenlucht. De Gashouder is hiermee een van ’s lands meest vooruitstrevende venues, die op innovatieve manier historisch erfgoed koppelt aan een duurzame toekomstvisie.

Verduurzaming door middel van Isolatie

In de afgelopen maanden zijn de gevels en het dak volledig geïsoleerd, waarmee niet alleen de isolatie wordt verbeterd, maar wat ook bijdraagt aan vermindering van geluidsoverlast. Ook hebben we vlam vertragende coating aangebracht. Bekijk de foto’s hieronder.