Sluiten
Pluimers Isolatie

In december 2016 presenteerde toenmalig minister Kamp de Energie-agenda. Daarin staat dat het kabinet naar een klimaatneutraal Nederland wil. En dat mag geen honderd jaar meer duren. Nee, binnen nu en 32 jaar moet de CO2-uitstoot in ons land terug naar nul. Met deze ambitie wil het kabinet handelen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.

Dat het kabinet deze doelstelling heeft is prima. Dat betekent echter niet automatisch dat iedere Nederlander met deze ambitie bezig is. Of wel? Draagvlak heeft de Energieagenda in theorie wel. Dat is het probleem niet. Maar hoe gaan we tot uitvoering van deze agenda over? De grote vraag van veel mensen is: “Waar moet ik beginnen?”

Hoe ik aan deze wijsheid kom? Gelezen op eigenhuis.nl, de site van Vereniging Eigen Huis. Zij schreven vorige week (14 feb. 2018) dat veel leden hen bellen met de vraag waarom er geen isolatiesubsidie is. Kijk, daar heb je het draagvlak! Nederlanders willen dolgraag isoleren, zegt Vereniging Eigen Huis. Dat hebben we hier bij Pluimers Isolatie ook ervaren. Toen er in 2016 subsidie werd verstrekt in het kader van de Rijksoverheid campagne ‘Energiebesparen doe je nu!’, was die pot snel leeg.

Sommige mensen klagen over de Energieagenda: het zou niet snel genoeg gaan. Ik geef ze volkomen gelijk. Het kan niet snel genoeg gaan inderdaad! 32 jaar is helemaal niet zo lang. Als we in Nederland op huidige weg verder gaan, komt het er niet van. Niet logisch eigenlijk, want wie wil de dag meemaken dat de fossiele brandstoffen op zijn? Wij niet tijdig gereed zijn om energieneutraal te kunnen leven? Diersoorten uitsterven? Klimaatveranderingen echt onomkeerbaar zijn? Waar wachten we nog op?! Hoe maak van je duurzaamheid iets praktisch, in plaats van iets abstracts?

De subsidie welke in 2016 beschikbaar was, dekte ongeveer 20% van de kosten voor woningisolatie. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moest men minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen, zoals spouw- en vloerisolatie. Nu is de subsidiepot leeg, maar de wil om te isoleren is er nog terdege. Ook zonder subsidie is isolatie de investering meer dan waard. Isolatie verdient zich namelijk binnen een paar jaar terug.

“32 jaar is helemaal niet zo lang”

Als we iets belangrijk vinden, doen we er alles aan om dat doel te bereiken. Het leven draait om keuzes. Ik kies voor een energie neutrale toekomst. Daarom moet ik soms keuzes maken. Tussen een nieuwe telefoon en HR++ glas in dat grote raam in de voorgevel bijvoorbeeld. Om die keuze te maken moet je vaak wat verder kijken dan je neus lang is. Naar 2050 bijvoorbeeld. Dan heeft dat glas mij al zoveel bespaard dat ik tegen die tijd niet meer hoef te kiezen tussen een telefoon of HR++ glas.

Verduurzamen is makkelijker dan je denkt. Als je maar wil 😉

Guido Jansen